Plasklachten bij prostaatkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonNa een operatie of bestraling van de prostaat kun je last hebben van plasklachten. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van moeite met plassen, ongewild urineverlies (incontinentie) of een zwakkere straal.
Soms zijn de plasklachten tijdelijk en gaan ze vanzelf weer over, maar ze kunnen ook blijvend zijn.
Lees meer over:
Welke plasklachten komen veel voor?
- Ongewild urineverlies na een operatie. Vaak gaat het dan om een paar druppels.
- Meer aandrang om te plassen na bestraling. Misschien moet je vaker plassen of heb je alleen vaker het gevoel dat je moet plassen.
- Een zwakkere straal of bij het plassen raakt de blaas niet helemaal leeg. Bij ernstige plasklachten kan een tijdelijke blaaskatheter helpen. Bespreek de mogelijkheden met de uroloog.
Omgaan met urineverlies
Urineverlies (urine-incontinentie) komt vooral voor bij lichamelijke inspanning, zoals springen, hardlopen of zwaar tillen. Maar ook niezen, hoesten, opstaan en gaan zitten kunnen urineverlies veroorzaken.
Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen bij urineverlies:
Bekkenbodemspieren trainen
Je kunt het urineverlies tegengaan door de spieren in de bekkenbodem te trainen. Een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de bekkenbodem leert je hoe dat moet. De uroloog of huisarts kan je een verwijzing geven.
Opvangmateriaal of condoomkatheter
Je kunt ook opvangmateriaal gebruiken. Dit is verband voor in je onderbroek dat de urine opneemt.
Een andere optie is de condoomkatheter. Deze katheter hoeft niet de urinebuis in. Het is een hoesje dat lijkt op een condoom en dat je over je penis schuift. Aan het uiteinde van de hoes zit een afvoerbuisje. Het afvoerbuisje is gekoppeld aan een opvangzak voor de urine.
Met de verpleegkundige kun je bespreken welk materiaal voor jouw situatie het meest geschikt is en waar je deze spullen kunt krijgen.
Operatie als de incontinentie blijft
Sommige mannen blijven last van houden van ongewild urineverlies, ondanks de training van de bekkenbodemspieren. Een operatie aan de plasbuis kan dan helpen.
Hiervoor zijn er twee technieken:
- Kunstsluitspier: de uroloog plaatst een kunstmatige sluitspier om de plasbuis heen. De sluitspier kun je bedienen met een pompje in de balzak.
- Male sling: dit is een bandje dat de natuurlijke sluitspier van de plasbuis ondersteunt. De male sling sluit de plasbuis af als er druk op de bekkenbodem komt. Bijvoorbeeld bij tillen, persen en niezen.
Niet elk ziekenhuis voert deze operaties uit. Vraag de uroloog naar de mogelijkheden of om een verwijzing.
TURP als plassen lastig gaat
Door prostaatkanker kan je prostaat groter worden. Een grotere prostaat kan je plasbuis dichtdrukken. Hierdoor kan het lastig worden om uit te plassen.
Kun jij moeilijk uitplassen en is je prostaat niet verwijderd? Dan kan de uroloog een TURP uitvoeren. Een TURP is een operatie door je plasbuis waarbij de uroloog het deel van de prostaat weghaalt dat de plasbuis dichtdrukt.
Een TURP is alleen bedoeld om plasklachten te verminderen. De behandeling heeft geen invloed op de tumor zelf.
Bijwerkingen van de TURP
Deze operatie geeft een aantal bijwerkingen:
- tijdelijk pijn bij het plassen
- je plas niet meer goed kunnen ophouden