Echografie bij borstkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonOp een echografie zijn afwijkingen in de borst te zien. Zo kan de arts inschatten of het gaat om een holte gevuld met vocht (cyste), een goedaardige afwijking of een kwaadaardige tumor.
Wat is een echografie?
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Hoe gaat een echografie?
Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je met ontbloot bovenlijf op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op de huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over de huid dat de geluidsgolven uitzendt. Het apparaat zet de geluidsgolven om in beelden. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s.
Echo na de mammografie
Je kunt een echografie krijgen als aanvullend onderzoek op de mammografie. Voel je een afwijking in de borst, maar is deze niet te zien op de mammografie? Ook dan maakt de arts een echografie om meer duidelijkheid te krijgen.
Met de echografie kan de arts soms meteen zien of het een goedaardige afwijking is. Denkt de arts dat het om borstkanker gaat, of is dat niet helemaal zeker? Dan krijg je een biopsie van de afwijking. Lees hoe een biopsie gaat.
Echo naar uitzaaiingen in de lymfeklieren
Als er bij jou een vermoeden van borstkanker is, krijg je een echo van de lymfeklieren in je oksel en de lymfeklieren naast je borstbeen. Als borstkanker uitzaait, is dat vaak als eerste naar deze lymfeklieren.
Vindt de arts een afwijking in deze lymfeklieren, dan is meer onderzoek nodig. Je krijgt dan een punctie of een biopsie van de klieren. Vaak is daarna ook een schildwachtklierprocedure nodig.