Hormoongevoelige borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste vrouwen met borstkanker hebben een hormoongevoelige tumor. Je kunt dan anti-hormonale therapie krijgen. 

Lees op deze pagina over:

Wat is hormoongevoelige borstkanker?

Hormoongevoelige borstkanker betekent dat de borstkanker groeit door de vrouwelijke hormonen oestrogeen (ER) en progesteron (PR). Zo’n tumor heeft dan uitsteeksels (receptoren) waaraan die hormonen zich kunnen hechten. Dit zijn de oestrogeenreceptor (ER) en de progesteronreceptor (PR). 

Staat er in het verslag ER+ PR+? Dan wordt daarmee hormoongevoelige borstkanker bedoeld. Is de tumor alleen gevoelig voor oestrogeen en niet voor progesteron, dan staat er: ER+ PR-.

Ruim 80% van de vrouwen met invasieve borstkanker heeft een hormoongevoelige borstkanker.

Prognose bij hormoongevoelige borstkanker

Bij deze vorm van borstkanker is de prognose meestal gunstig. De kankercellen groeien minder snel dan bij andere soorten borstkanker. Met je arts kun je bespreken wat je vooruitzichten zijn.

Onderzoek en diagnose van hormoongevoelige borstkanker

Als de arts denkt dat je borstkanker hebt, krijg je een punctie of biopsie. Daarna onderzoekt een patholoog de cellen uit de afwijking onder de microscoop.

Als het om borstkanker gaat, dan kijkt de patholoog ook naar de buitenkant van de kankercellen. Hierop kunnen kleine uitsteekseltjes (receptoren) zitten waaraan de hormonen kunnen hechten. Als meer dan 10% van de borstkankercellen hormoonreceptoren heeft, gaat het om een hormoongevoelige tumor.

Behandeling van hormoongevoelige borstkanker

Als je hormoongevoelige borstkanker hebt, stelt de arts altijd een borstoperatie voor: een borstsparende operatie of een borstamputatie. Vaak krijg je ook bestraling.

Omdat de tumor groeit onder invloed van hormonen, kan de arts na de operatie en bestraling ook anti-hormonale therapie adviseren. Je krijgt dan medicijnen die de werking van het vrouwelijk hormoon op de tumor blokkeren. Je slikt de medicijnen langere tijd: 5 tot 10 jaar. Hiermee verklein je de kans dat de kanker terugkomt.

Soms stelt de arts voor om de behandeling te beginnen met de anti-hormonale therapie. Als het om een agressieve tumor gaat, is vaak ook chemotherapie nodig.

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van borstkanker.

Kinderwens en hormoongevoelige borstkanker

De behandeling van borstkanker kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.

Soja en hormoongevoelige borstkanker

Soja is een voedingsproduct dat steeds populairder wordt. In soja zit fyto-oestrogeen, een bepaalde vorm van oestrogeen. We krijgen veel vragen of je bij hormoongevoelige borstkanker wel soja mag eten, omdat je dan extra oestrogenen binnenkrijgt. 

Bij behandeling van hormoongevoelige borstkanker kun je iedere dag 2 tot 3 sojaproducten eten of drinken. De hoeveelheid fyto-oestrogeen die je dan binnenkrijgt, zit dan binnen een veilige grens. Lees verder over soja en borstkanker.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Eveline Koiter

Drs. Eveline Koiter

Radiotherapeut-oncoloog, Medisch Spectrum Twente

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2021