Lobulaire borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ongeveer 15 op de 100 vrouwen met borstkanker hebben lobulaire borstkanker. Deze vorm van borstkanker heet ook wel een invasief lobulair carcinoom (ILC). De kankercellen zitten dan vaak verspreid door de borst. ILC komt vaker voor bij vrouwen na de overgang. 

Lees op deze pagina over:

Wat is invasief lobulair carcinoom (ILC)?

De borst bestaat onder andere uit melkklieren en melkbuisjes. De melkklieren (ook wel: klierkwabjes) maken melk aan rondom een zwangerschap. De melk gaat door melkbuisjes naar de tepel.

Invasief lobulair carcinoom (ILC) ontstaat uit de klierkwabjes in de borst. Kenmerk van deze borstkanker: er zit meer ruimte tussen de kankercellen en de tumorcellen zitten vaak verspreid door de hele borst. Een patholoog kan dat zien onder een microscoop.

Invasief betekent dat de kankercellen in het omliggende weefsel groeien en soms uitzaaien.

Bij diagnose kunnen er een of meer tumoren in een of beide borsten zitten.

De borsten

Borstkanker ontstaat meestal in de melkbuisjes (melkgangetjes). Borstkanker kan ook in de melkkliertjes ontstaan.

Vooruitzichten bij invasief lobulair carcinoom (ILC)

Lobulaire borstkanker is goed te behandelen. Vaak is anti-hormonale therapie een onderdeel van de behandeling.

Een kenmerk van lobulaire borstkanker is dat het lang na de behandeling nog kan uitzaaien. Bijvoorbeeld na 15 of 20 jaar. Daarom zijn de vooruitzichten op lange termijn minder goed dan bij invasief carcinoom NST (de meest voorkomende vorm van borstkanker).

Symptomen van invasief lobulair carcinoom (ILC)

Bij ILC voel je meestal geen duidelijk afgegrensd knobbeltje. Wel kun je een zwelling in je borst zien of voelen.

Onderzoek en diagnose van invasief lobulair carcinoom (ILC)

Door de manier van groeien is lobulaire borstkanker op een mammografie en/of een echo niet altijd goed te zien, vooral als je dicht borstklierweefsel hebt.

Een MRI onderzoek van de borsten krijg je niet standaard na een mammografie. Heb je een zwelling in je borst en vertrouw je het niet? Vraag je arts of huisarts dan om een MRI.

Behandeling van invasief lobulair carcinoom (ILC)

De behandeling bij lobulaire borstkanker hangt af van het stadium van de borstkanker, je leeftijd en conditie. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste optie is.

Bij ILC stelt de arts meestal voor om een operatie te doen. Dat kan een borstsparende operatie zijn of een borstamputatie. Vaak is na de operatie nog bestraling nodig. Soms is chemotherapie onderdeel van de behandeling.

ILC is bijna altijd hormoongevoelig. Daarom krijg je meestal ook nog een aantal jaren anti-hormonale therapie.

Heel soms is de tumor HER2-positief. Dat betekent dat er veel van het eiwit HER2 op de kankercellen zit. Dan kan doelgerichte therapie een behandeling zijn.

Uitgezaaid invasief lobulair carcinoom (ILC)

ILC kan uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. En daar verder groeien. Soms is de kanker bij de diagnose al uitgezaaid. Soms zaait de kanker (vele) jaren na de behandeling nog uit.

Bij uitgezaaid ILC kun je behandelingen krijgen om de groei van de kanker te remmen. Meestal gaat het dan om anti-hormonale therapie en/of chemotherapie. Soms om doelgerichte therapie.

Soms is ook een operatie mogelijk. Of bestraling. Dat kan helpen bij pijnbestrijding, bijvoorbeeld.

Van deze behandelingen kun je niet genezen. Wel kunnen ze je klachten verminderen en ervoor te zorgen dat je langer leeft met je ziekte.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Aafke Honkoop

Dr. Aafke Honkoop

Internist-oncoloog, Isala

Foto Rhodé Bijlsma

Dr. Rhodé Bijlsma

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2024