Punctie bij borstkanker 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij een punctie neemt een arts cellen weg uit de afwijking in je borst. Zijn de cellen kwaadaardig, dan krijg je daarna nog een biopsie om de definitieve diagnose te stellen.

Hoe gaat een punctie bij borstkanker?

Bij een punctie zuigt de arts cellen en vocht op uit de afwijking in de borst. Dat gebeurt met een dunne, holle naald. Een verdoving is meestal niet nodig.

Om de plek van de naald nauwkeurig te bepalen, gebruikt de arts vaak een echografie bij de punctie. De uitslag van het onderzoek is vaak dezelfde dag bekend. 

Als er kwaadaardige cellen gevonden zijn, krijg je ook nog een biopsie. Veel ziekenhuizen doen meteen een biopsie in plaats van een punctie.

Uitslag van de punctie 

Na de punctie onderzoekt de patholoog de weggenomen cellen. Met de uitslag stelt de arts de definitieve diagnose: borstkanker of een goedaardige afwijking. 

Gaat het om borstkanker, dan legt de arts ook uit welke soort borstkanker het is. Dat is belangrijke informatie voor je behandeling en je vooruitzichten.

Goed om te weten: De punctie beschadigt het omliggende gezonde borstweefsel niet. De kankercellen zullen zich door dit onderzoek ook niet verspreiden door je lichaam. 

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Carla Meeuwis

Dr. Carla Meeuwis

Radioloog, Rijnstate

illustratie-arts-vrouw

Gwen Vuurberg, MSc.

Radioloog in opleiding, Rijnstate

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2021