Lymfoedeem en borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Zijn je lymfeklieren in je oksel bestraald of verwijderd vanwege borstkanker? Dan kun je last krijgen van lymfoedeem. Je merkt dat aan zwelling of een zwaar gevoel in je arm of borst. 

Bij borstkanker ontstaat lymfoedeem in de buurt van het gebied waar de lymfeklieren zijn bestraald of verwijderd. Vaak is dit in je arm en/of je hand. Lymfoedeem kan ook ontstaan in je borst zelf, of in de wand van je borst. Niet iedereen die is behandeld voor borstkanker, krijgt lymfoedeem.

Meestal ontstaan klachten van lymfoedeem direct of kort na de behandeling van de borstkanker. Maar het is ook mogelijk dat je pas veel later last krijgt van dit soort klachten. Lymfoedeem kan ook pas jaren na de behandeling ontstaan.

Wat kun je zelf doen om het risico op lymfoedeem te verkleinen?

Na de behandeling is het belangrijk dat je de doorstroming van het lymfevocht niet afknelt. Vermijd daarom strakke kleding en sieraden, slecht passende beha’s en zware borstprotheses. Draag liever geen schoudertassen en rugzakken. Ook die kunnen de doorstroming van lymfevocht belemmeren.

Lees nog meer tips om het risico op lymfoedeem zo klein mogelijk te maken.

Hoe herken je lymfoedeem?

Beginnend lymfoedeem in je arm kun je herkennen aan de volgende klachten:

  • een zwaar gevoel, spanning, pijn of tintelingen in je arm
  • een strak, beurs of moe gevoel. Dat kan in je borst zijn, of in je flank, arm of hand.
  • steken en een branderig gevoel in je schouderblad
  • sieraden en horloges passen niet meer: je ring begint te knellen, bij een armband of horloge moet je het bandje steeds groter maken.
  • soms: een zwelling, maar dit hoeft niet altijd meteen.

Als lymfoedeem in een verder stadium is, kan je huid veranderen. Er kunnen verdikkingen in je huid ontstaan of je kunt smetplekken in je huidplooien krijgen. Later kunnen wratachtige plekken of zweertjes met lekkend lymfevocht ontstaan.

Wat kun je doen als je denkt dat je lymfoedeem hebt?

Heb je klachten die passen bij lymfoedeem? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts of verpleegkundig specialist. Deze kan je onderzoeken en je doorsturen naar een huid- en oedeemtherapeut of een oedeemfysiotherapeut. Je kunt ook zonder verwijzing bij een oedeemtherapeut terecht

Het is belangrijk dat je snel met de behandeling begint. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans op een goed resultaat. Lees verder over de behandeling van lymfoedeem.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (2)

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Marieke van Beek-Voortman

Verpleegkundig specialist mammacare, Deventer Ziekenhuis

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2022