Lichamelijke gevolgen van de behandeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Helaas kan de behandeling van kanker soms jarenlang nog gevolgen hebben. Je kunt blijvend last houden van bijvoorbeeld vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen, lymfoedeem, onvruchtbaarheid of neuropathie. Wat kun je doen?

Lees op deze pagina over:

Vraag je arts naar de gevolgen van de behandeling

Vraag je arts of verpleegkundig specialist naar de gevolgen van de behandeling op lange termijn. Doe dat in het gesprek over je behandelplan. Bespreek ook wat dit betekent in jouw situatie en voor de kwaliteit van jouw leven in de toekomst. Kun je bijvoorbeeld nog kinderen krijgen? Kun je je hobby’s nog doen? En hoe zit het met je werk?

Vind je dat de behandeling te veel nadelen heeft? Of voelt de voorgestelde behandeling niet goed? Vraag je arts dan of er misschien een andere behandeling mogelijk is in jouw ziekenhuis of in een ander ziekenhuis. Of vraag een second opinion aan. 

Soms heb je geen tijd om over alternatieven na te denken, of zijn er geen alternatieven. Ook dan is het goed om vooraf te weten wat je op langere termijn ongeveer kunt verwachten.

Informatie over langetermijngevolgen van kankerbehandelingen

Bekijk de uitgebreide informatie over:

Via de links lees je meer informatie over deze gevolgen, mogelijke behandelingen en hoe je ermee om kunt gaan.

Tip: je kunt tijdens en na je behandeling terecht bij speciaal opgeleide zorgverleners. Zij kunnen jonge mensen met kanker extra begeleiding geven. Dit heet AYA-zorg. Lees meer over AYA-zorg en waar je AYA-zorg kunt krijgen.

Last van de gevolgen van je behandeling?

Blijf je last houden van de gevolgen van je behandeling? Bespreek je klachten tijdens je controles met je arts, verpleegkundig specialist of verpleegkundige. Als het nodig is, kan die je een verwijzing geven naar een AYA-verpleegkundige of AYA-poli. Je kunt ook zelf vragen om een verwijzing.

Ben je niet meer onder controle? Bespreek je klachten dan met je huisarts. Die kan je eventueel verwijzen naar een AYA-verpleegkundige of AYA-poli in een ziekenhuis. Daar heb je 1 of meer gesprekken. Zij kunnen ook doorverwijzen als het nodig is.

Jong en kanker podcast: in gesprek over blijvende klachten

Ruben, Zhen en Rebecca (de gezichten van Jong en kanker) en gespreksleider Sophia beantwoorden in deze podcastaflevering de vraag: heb je last van blijvende klachten?

Hulp bij omgaan met de lichamelijke gevolgen van de behandeling

Omgaan met de gevolgen van je behandeling is vaak niet makkelijk. Gelukkig kun je daar hulp bij krijgen. Bijvoorbeeld van een oedeemtherapeut, ergotherapeut of oncologiefysiotherapeut. Lees meer over aanvullende zorg bij kanker.

Zoek je adressen van zorgverleners die ervaring hebben met mensen met kanker? Kijk bij Vind hulp bij kanker.

Lotgenotencontact kan helpen

Misschien helpt het jou om met lotgenoten te praten over de gevolgen van je behandeling. Je kunt je daardoor minder eenzaam voelen.  

Er zijn verschillende manieren om online en offline leeftijdsgenoten te ontmoeten die kanker hebben, of kanker hebben gehad. Dat kan via kanker.nl of op andere manieren.

Lees: hoe vind ik andere jonge mensen met kanker?

Colofon

Met medewerking van:

Ankie Krol-Veraar

Ankie Krol-Veraar

MANP, verpleegkundig specialist gynaecologische oncologie, UMC Utrecht

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

Joria Damhuis

Joria Damhuis

Verpleegkundig consulent AYA hematologie-oncologie, Amsterdam UMC

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023