Studeren na kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na kanker gaat studeren misschien minder goed dan je had gehoopt. Misschien gaat studeren wel helemaal niet meer. Bekijk op deze pagina wat je dan kunt doen en wie je kan helpen.

Lees op deze pagina over:

Waar kun je tegenaan lopen?

Je kunt last hebben van de gevolgen van de behandeling. Misschien ben je vaak moe, heb je pijn of kun je je slecht concentreren. Ook mentaal gaat het misschien minder goed met je. Dat is begrijpelijk, want het is niet niks wat je hebt meegemaakt.

Je sociale leven kan veranderd zijn. En jijzelf bent misschien ook wel veranderd. Logisch dat studeren dan minder goed gaat.

Als studeren niet meer lukt bij kanker

Wat kun je doen als studeren niet goed lukt?

  • Praat met je huisarts of AYA-verpleegkundige over je klachten. Misschien kun je een doorverwijzing krijgen naar een gespecialiseerd hulpverlener, zoals een ergotherapeut, een fysiotherapeut of een psycholoog.
  • Praat met je of studiebegeleider (mbo) of met de studentendecaan (hbo/universiteit). Vertel hoe het met je gaat en waar je tegenaan loopt. Samen kunnen jullie kijken wat in jouw situatie wel haalbaar is.
  • Bedenk wat je nodig hebt om zo goed mogelijk te kunnen studeren. Bijvoorbeeld: een rustige studieplek, niet meer hoeven reizen voor je studie, of extra begeleiding. Bespreek dit met je studiebegeleider (mbo) of met de studentendecaan (hbo/universiteit). Misschien kan die het regelen.
  • Vertel aan je medestudenten dat studeren minder goed gaat dan je had verwacht. Misschien willen ze hun aantekeningen met je delen. Of kunnen ze je op een andere manier helpen.
  • Probeer te accepteren dat het tijd kost om te herstellen van kanker. Het gaat vaak met vallen en opstaan.

(Tijdelijk) stoppen met je studie

Je kunt ook besluiten om (tijdelijk) te stoppen met je studie. Lees op de website van DUO wat je moet doen als je tijdelijk of definitief stopt met studeren.

Bespreek dit ook altijd met je studiebegeleider of studentendecaan.

Als studeren helemaal niet meer lukt

Het kan zijn dat studeren niet meer gaat of niet meer bij je past. Of dat je er veel stress van hebt. Dan besluit je misschien om te stoppen met je studie.

Het besluit om te stoppen kan voelen als een grote opluchting. Maar afscheid nemen van studeren kan ook moeilijk zijn. Je kunt boos, angstig of verdrietig zijn. Of je eenzaam en nutteloos voelen. Misschien val je in een zwart gat, of ben juist opgelucht, iedereen ervaart dit anders.

Wat kun je doen?

  • Praat erover met mensen dicht bij je. Mensen die jou kennen en weten wat je goed kunt. Zij kunnen misschien met je meedenken over je toekomst.
  • Zoek naar een nieuwe manier van leven en werken die past bij wie je nu bent. Dat het nu (nog) niet gaat, betekent niet altijd dat het nooit meer gaat.
  • Zoek een professional die je kan helpen je leven op een andere manier in te vullen. Bespreek met je arts wie je in deze zoektocht kan ondersteunen en of een verwijzing nodig is. Je kan denken aan een coach, psycholoog, ergotherapeut of geestelijk verzorger. Kies het liefst iemand die ook ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker. Praten met iemand kan helpen om helder te krijgen wat je belangrijk vindt in je leven en welke stappen daarbij horen.
  • Praat met lotgenoten. Zij kunnen je tips en steun geven. Lees: hoe vind ik lotgenoten?

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Anke Boumans

Docent-onderzoeker, Hogeschool van Amsterdam

Ankie Krol-Veraar

Ankie Krol-Veraar

MANP, verpleegkundig specialist gynaecologische oncologie, UMC Utrecht

logo ECIO

Expertisecentrum inclusief onderwijs

Joria Damhuis

Joria Damhuis

Verpleegkundig consulent AYA hematologie-oncologie, Amsterdam UMC

illustratie-deskundige-vrouw

Marloes Grootmeijer

Communicatiemedewerker, Expertisecentrum inclusief onderwijs

illustratie-deskundige-vrouw

Reina Dooijewaard

Studentendecaan, Hogeschool van Amsterdam

Foto Silvie Janssen

Silvie Janssen

PhD student, NKI

Linkedin

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2023