Jong en kanker: seks en intimiteit
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKanker kan ook je seksleven veranderen. Misschien is seks lastiger geworden. Of je hebt er minder zin in. Of je hebt er een ander gevoel bij. Dat is niks om je voor te schamen. Ook voor je partner(s) kunnen er dingen veranderd zijn. Ervaar je veranderingen die lastig zijn? Praat erover. Er is professionele hulp voor je.
Deze pagina is gemaakt speciaal voor mensen met of na kanker onder de 40 jaar.
Lees op deze pagina over:
- kanker, seks en intimiteit
- intimiteit en seks binnen je relatie(s)
- intimiteit en seks als single
- daten/een nieuwe relatie beginnen
En over:
- tips om met je arts of verpleegkundige te praten over seks
- hulp bij problemen met seks of intimiteit
- lotgenotencontact
Kanker, seks en intimiteit
Kanker heeft invloed op je lijf en op je leven. En dus ook op seksualiteit en intimiteit. Wat kan er veranderen als het om seks gaat? Hoe komt dat? En bij wie kun je terecht met vragen of twijfels?
Lees meer over seks, intimiteit en kanker.
Intimiteit en seks binnen je relatie(s)
Binnen je relatie(s) kan je seksleven veranderen. Je kunt een andere beleving hebben. Of misschien kun je niet meer doen wat je vroeger wel kon. Een erectie krijgen, bijvoorbeeld. Of vaginale seks hebben. Dat kan invloed hebben op hoe je seks en intimiteit beleeft.
Lees meer over seksuele veranderingen en tips om daarmee om te gaan.
Intimiteit en seks als single
Kanker kan ook veel impact hebben op je seksleven als je single bent. Op seks met jezelf, maar ook op losse seksuele contacten met anderen.
Lees meer over intimiteit en seks als single.
Dating / een nieuwe relatie beginnen
Daten of een nieuwe relatie beginnen kan spannend zijn. Helemaal als je kanker hebt (gehad). Moet je vertellen dat je kanker hebt (gehad)? Of dat je bijvoorbeeld nog maar één borst of zaadbal hebt? En hoe doen anderen dat?
Lees meer over daten als je kanker hebt (gehad).
Tips om met je arts of verpleegkundige over seks te praten
Praten over seks kan best lastig zijn. Het is immers een heel persoonlijk onderwerp. Maar tegelijkertijd is het ook heel normaal. Bijna iedereen doet het of denkt eraan.
Als je problemen met seks hebt, kan het extra lastig zijn om erover te praten. Toch is het belangrijk om met je arts of (AYA-)verpleegkundige te praten over seks tijdens en na kanker. Zij kunnen je tips en adviezen geven.
Dus:
- Begint je arts, verpleegkundige of psycholoog zelf niet over seks? Haal diep adem en begin er zelf over. Schrijf anders letterlijk van tevoren op wat je wilt vragen of zeggen.
- Vind je het moeilijk om over seks te praten, zeg dat dan ook gewoon. Dat breekt de spanning.
- Weet dat je de enige niet bent. Je arts of verpleegkundige heeft misschien niet altijd meteen de juiste antwoorden voor je. Maar de zorgverlener kan je altijd doorverwijzen naar iemand die de antwoorden wel heeft.
Ook belangrijk: bespreek het onderwerp seks zo vroeg mogelijk in je behandeltraject. Het liefst al tijdens het gesprek over je behandelplan. Want: sommige behandelingen hebben nogal impact op je seksuele mogelijkheden. Een goede vraag om te stellen is: welke invloed hebben de behandelingen op mijn seksleven? Zijn er dingen waar ik rekening mee kan houden?
Tips voor het bespreken van een seksueel probleem
- Wees zo duidelijk mogelijk. Zeg niet: 'Het lukt niet meer', maar: 'Ik kan geen erectie meer krijgen' of: 'Ik word niet meer nat bij het vrijen'.
- Bedenk ook van tevoren of je een verwijzing wilt naar bijvoorbeeld een seksuoloog of een psycholoog. Je kunt daar dan zelf om vragen.
- Je kunt het gesprek opnemen met je mobiel. Zo kun je er thuis nog een keer naar luisteren. Vraag vóór het gesprek wel om toestemming aan je zorgverlener voor het opnemen.
Hulp bij problemen met seks en intimiteit
Hulp of begeleiding bij seksuele problemen: dat kan prettig zijn. Vraag erom bij je (huis)arts of (AYA-)verpleegkundige. Heb je meer hulp of begeleiding nodig, dan kunnen zij je doorsturen. Naar een psycholoog, seksuoloog of relatietherapeut. Je kunt ook zelf om een verwijzing vragen.
Goed om te weten: seksuele zorg na doorverwijzing wordt niet vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering. Een consult bij een seksuoloog moet je dus zelf betalen. Tenzij je een aanvullende zorgverzekering hebt, dan krijg je de zorg vaak wel (deels) vergoed. Check het vooraf bij je zorgverzekeraar.
Lotgenotencontact
Het kan fijn zijn om te praten met mensen van je eigen leeftijd die ook kanker hebben (gehad). Misschien best spannend, maar zij weten precies wat je meemaakt. Ze kunnen je steunen en tips geven. Lees hoe je lotgenoten vindt.