Zelfstandige en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je bent zelfstandige met of zonder personeel en dan krijg je ineens kanker. Hoe moet het dan verder met je bedrijf? En wat betekent het voor je inkomen? 

Deze pagina is gemaakt speciaal voor mensen met of na kanker onder de 40 jaar.


Deze pagina gaat over zelfstandigen en zzp’ers. Ben je in loondienst? Lees de informatie voor mensen in loondienst of in dienst van een uitzendbureau.

Lees op deze pagina over:

Bij wie kan ik terecht voor een advies over werk en kanker?

Als zelfstandige kun je voor lastige keuzes komen te staan als je langdurig ziek bent. Bijvoorbeeld als je vindt dat je moet blijven werken, omdat je anders geen inkomen hebt. Praat erover met een AYA-verpleegkundige. Die weet waar je terechtkunt voor hulp of advies.

Is er in jouw ziekenhuis geen AYA-verpleegkundige? Laat je dan door je arts of verpleegkundig specialist verwijzen naar een AYA-verpleegkundige in een ander ziekenhuis.

Experts op het gebied van werk en kanker

Deze mensen kunnen jou goed adviseren over werken tijdens en na kanker:

  • Bedrijfsarts consulent oncologie (BACO). Dit is een bedrijfsarts met extra kennis en ervaring op het gebied van kanker en werk. Ook zelfstandigen met of zonder personeel kunnen hier terecht. Goed om te weten: een consult bij een BACO wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Je moet dit dus zelf betalen. Ook heb je een verwijzing nodig van je (huis)arts, bedrijfsarts of verpleegkundig specialist.
  • Klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie (KAG oncologie). Dit is een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO) die in dienst is van een ziekenhuis. De meeste universitaire ziekenhuizen en het AVL hebben een KAG oncologie. Je behandelaar of AYA-verpleegkundige kan je verwijzen. Dit brengt voor jou geen extra kosten met zich mee.
  • Een re-integratiecoach. Ook die moet je zelf betalen. Laat je begeleiden door iemand die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker. Bekijk welke gespecialiseerde re-integratiebureaus jou kunnen helpen.

Andere ondernemers die kanker hebben (gehad)

Misschien kun je tips en adviezen krijgen van andere jonge ondernemers die kanker hebben (gehad). Vraag bij Stichting Jongeren en Kanker na of zij mensen kennen die je verder willen helpen. Of doe zelf een oproep in de gespreksgroep Jong en kanker.

Meer informatie voor zelfstandigen met en na kanker

Op onze pagina voor zzp’ers en andere zelfstandigen vind je informatie over deze onderwerpen:

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Anke Boumans

Docent-onderzoeker, Hogeschool van Amsterdam

Foto Desiree Dona

Desiree Dona

Klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, Radboudumc

NFK werkgroep Werk en kanker

Foto Silvie Janssen

Silvie Janssen

PhD student, NKI

Linkedin

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023