In loondienst en kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonJe werkt in loondienst en dan heb je ineens kanker. Hoe moet het dan verder met je werk? Wat betekent het voor je inkomen? En wat zijn je rechten en plichten?
Deze pagina is gemaakt speciaal voor mensen met of na kanker onder de 40 jaar.
Deze pagina gaat over als je in dienst bent bij een werkgever of werkt voor een uitzendbureau. Niet in loondienst? Lees de informatie voor zzp’ers en zelfstandigen.
Lees op deze pagina over:
- Krijg ik mijn loon doorbetaald?
- Wet verbetering poortwachter
- Wat zijn mijn rechten en plichten?
- Wat kan ik verwachten van de bedrijfsarts?
- Tijdelijk contract
- Weer aan het werk gaan na kanker
- Als re-integreren in je oude baan niet lukt
- Als werken na kanker niet meer lukt
Krijg ik mijn loon doorbetaald?
Als je kanker hebt, wil je natuurlijk weten hoe het zit met je inkomen. Hier lees je kort wat je kunt verwachten.
- Heb je een vast contract, dan krijg je in de eerste twee ziektejaren minstens 70% van je loon doorbetaald en minimaal het minimumloon.
- Heb je een tijdelijk contract, dan krijg je minimaal 70% van je loon tot het einde van je contract. Stopt je dienstverband? Dan hoeft je werkgever je geen loon meer te betalen. Je werkgever moet dan een ziektewetuitkering voor je aanvragen bij het UWV.
- Of je als uitzendkracht recht hebt op doorbetaling van loon bij ziekte, hangt onder andere af van het soort contract dat je hebt: met of zonder uitzendbeding. Ook speelt mee hoe lang je voor het uitzendbureau werkt.
- Als je als oproepkracht ziek wordt, is je werkgever soms verplicht je loon door te betalen. Soms krijg je een Ziektewetuitkering van het UWV. Dat hangt af van het soort oproepcontract dat je hebt.
Op rijksoverheid.nl lees je vragen en antwoorden over loondoorbetaling bij ziekte.
Wet verbetering poortwachter
Als je je hebt ziekgemeld, krijg je te maken met de Wet verbetering poortwachter. Deze wet geldt voor de eerste 2 jaar ziekte.
Volgens deze wet moet je werkgever samen met jou een aantal stappen zetten zodat je geleidelijk weer duurzaam aan het werk kunt gaan. Dit heet het re-integratietraject. Bekijk op uwv.nl het stappenplan bij ziekte.
De bedrijfsarts adviseert jou en jouw werkgever over het re-integratietraject. Het UWV speelt daarbij een belangrijke toetsende rol.
Goed om te weten: als na twee jaar ziekte blijkt dat (volledige) terugkeer naar werk niet mogelijk is, kun je meestal een WIA-uitkering krijgen.
Tijdens je ziekte heb je regelmatig contact met je werkgever en de bedrijfsarts. In de folder ‘Gesprekshulp Werk en Kanker’ staan tips over hoe je samen kunt praten over ziek zijn, wel of niet blijven werken, eventuele aanpassingen in het werk en re-integratie.
Download de folder Gesprekshulp werk en kanker.
Wat zijn mijn rechten en plichten?
Het is belangrijk om te weten wat je van je werkgever kunt verwachten als je lange tijd ziek bent. En ook wat je rechten en plichten zijn als werknemer.
Meer informatie:
- Je rechten en plichten als je in loondienst bent
- Je rechten en plichten als je een ziektewetuitkering ontvangt
Wat kan ik verwachten van de bedrijfsarts?
De bedrijfsarts begeleidt je tijdens je ziekteverzuim. Hij of zij bespreekt met je wat je wilt, wat je kunt en wat je niet kunt. Verder geeft de bedrijfsarts jou en je werkgever advies over of en hoe je je werk (deels) kunt blijven doen. Ook begeleidt de bedrijfsarts je als je weer aan het werk gaat.
Bedrijfsarts speciaal voor kankerpatiënten
Ben je op zoek naar een expert op het gebied van werk en kanker? Vraag je arts, verpleegkundig specialist of AYA-verpleegkundige dan om je te door te verwijzen naar een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO). Die kan je goed adviseren hoe je je re-integratie kunt aanpakken. Word of ben je behandeld in een academisch ziekenhuis of in het AVL? Dan kun je meestal een verwijzing krijgen naar een Klinisch Arbeidsgeneeskundige (KAG) oncologie. Dat is ook een BACO.
Goed om te weten:
- Een BACO wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering. De werkgever vergoedt meestal de kosten van de BACO. Vraag dit na bij je werkgever.
- Verwijst een medisch specialist of verpleegkundig specialist je door naar een KAG oncologie? Dan hoef je niet zelf de kosten te betalen.
Meer over de BACO en de KAG lees je in ons dossier werk en kanker.
Tijdelijk contract
Heb je een tijdelijk contract? Dan kan dat invloed hebben op je keuze om wel of niet door te werken tijdens je behandeling.
Misschien had je uitzicht op een vast contract, en ben je bang dat je werkgever gaat twijfelen als je je volledig ziekmeldt. Of vind je dit werk heel erg leuk en wil je graag in dit vakgebied doorgaan.
Bedenk dat je gezondheid op de eerste plaats staat. Overleg met je behandelend arts wat in jouw situatie verstandig is, of vraag advies van een Klinisch Arbeidsgeneeskundige (KAG) oncologie of een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO).
Weer aan het werk gaan na kanker
Als je klaar bent met je behandeling komt het moment dat je voorzichtig weer aan het werk gaat. Je hebt samen met je werkgever een plan van aanpak gemaakt. Daarin staat hoe je dit gaat doen.
Begin rustig en bouw langzaam op
Werken vraagt veel energie. Daarom is het advies om na de behandeling rustig te beginnen. Daarna breid je je uren en werkzaamheden langzaam uit. Als je te hard en te snel aan het werk gaat, vraag je te veel van je lichaam en geest. Je hebt dan een grotere kans op een burn-out.
Een goed opbouwschema is dus belangrijk. De bedrijfsarts, een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO), een Klinisch Arbeidsgeneeskundige (KAG) oncologie of een re-integratiecoach kan je adviseren wat een goed opbouwschema is.
Waar kun je tegenaanlopen?
Waarschijnlijk merk je dat werken in het begin echt nog niet hetzelfde is als vroeger. Je bent waarschijnlijk moe en kunt niet zo veel meer aan. Je moet wennen aan een werkritme en aan contact met collega’s of klanten. Ook de sociale contacten kosten veel energie. Je kunt te maken krijgen met geheugen- of concentratieproblemen.
Tips
- Verwacht niet te veel van jezelf. Je hoeft niet meteen weer te presteren. Geef jezelf de tijd om rustig op te bouwen.
- Leg aan je leidinggevende, collega’s en klanten uit dat je aan het opbouwen bent. Wees er open over. Dan kunnen ze daar rekening mee houden.
- Bespreek regelmatig met je werkgever en met de bedrijfsarts hoe het gaat. Als het nodig is, pas dan samen het plan van aanpak aan.
Meer informatie
- Re-integreren bij een werkgever
- Re-integreren met een ziektewetuitkering
- 8 tips om je werk weer op te pakken
- Weer aan het werk na kanker - zo bouw je het op
Als re-integreren in je oude baan niet lukt
Soms lukt re-integreren in je oude baan niet. Het kan zijn dat je daardoor van baan moet veranderen. Het kan gaan om een andere baan bij je eigen werkgever of een andere baan bij een andere werkgever. Een gespecialiseerd re-integratiebureau kan je hierbij begeleiden.
Misschien heb je moeite met van baan veranderen, omdat je daardoor op een ander niveau moet werken. Of niet het werk kunt doen dat je passie heeft, of waarvoor je bent opgeleid. Je kunt er somber, verdrietig of boos van worden.
Het kan helpen om niet te focussen op terugkrijgen wat je had, maar te onderzoeken hoe de ziekte jou veranderd heeft. Wat vind je belangrijk? Waar liggen op dit moment je behoeftes en interesses? En welke baan past daarbij? Een poh-ggz, ergotherapeut, maatschappelijk werker of een psycholoog kan je hierbij begeleiden.
Als werken na kanker niet meer lukt
Het kan zijn dat werken echt niet meer lukt. Of dat het je zoveel stress oplevert, dat de balans in je leven helemaal zoek is. Dan besluit je misschien om te stoppen met je werk in loondienst.
Misschien val je daarna (tijdelijk) in een zwart gat. Het kan ook zijn dat stoppen een opluchting voor je is. De druk valt weg en er is weer ruimte voor iets nieuws.
Het kan helpen om erover te praten met andere jonge mensen die hetzelfde doormaken als jij. Of die inmiddels al wat verder zijn. Die vind je bijvoorbeeld via de lotgenotenzoeker of via Stichting Jongeren en Kanker.
Je kunt je verhaal ook delen in de gespreksgroep Jong en kanker. Misschien vind je daar steun of krijg je daar tips van anderen.