Je bent jong en krijgt de diagnose kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Wanneer je hoort dat je kanker hebt, staat je wereld plotseling op z’n kop. Wat kun je de komende tijd verwachten? En wat kun je doen?

Lees op deze pagina over:

Heb je bij de diagnose te horen gekregen dat je niet meer kunt genezen? Bekijk waar je informatie vindt over niet meer beter worden.

Je hebt gehoord dat je kanker hebt. Wat gebeurt er na de uitslag?

Je hebt gehoord van je arts of verpleegkundig specialist dat je kanker hebt. Daar zul je wel erg van geschrokken zijn.

Hoe het verder gaat, hangt af van de soort kanker die je hebt en hoe ernstig het is. Je behandelaar informeert je hierover.

Misschien zijn er nog extra onderzoeken nodig, bijvoorbeeld een CT-scan. Dan kan het een paar weken duren voordat je helemaal weet waar je aan toe bent.

Het kan ook zijn dat je eerst een operatie krijgt en dat daarna pas duidelijk is of verdere behandeling nodig is.

Is je ziekte erg agressief, dan begin je vaak meteen met je behandeling, bijvoorbeeld met chemotherapie. Niet alle informatie op deze pagina is dan van toepassing.

Gesprek over je behandelplan

Na de onderzoeken of na je operatie is meestal duidelijk om welk tumortype het gaat, in welk stadium de kanker is, en welke kenmerken de tumor heeft. Dan kan er een behandelplan gemaakt worden. De arts of verpleegkundig specialist bespreekt dat met je. Bekijk tips voor het gesprek over je behandelplan.

Informatie over je behandeling

Je krijgt in het ziekenhuis uitgebreide voorlichting over je behandeling. En hoe je je daarop kunt voorbereiden. Ook hoor je wie je contactpersoon is voor als je nog vragen hebt.

Informatie over de behandeling die je krijgt, kun je ook lezen bij de uitgebreide informatie over de kankersoorten.

Tip: misschien vind je het fijn om ervaringen van lotgenoten te lezen. Bijvoorbeeld van iemand die dezelfde soort kanker heeft als jij en de behandeling al achter de rug heeft. Bekijk hoe je lotgenoten vindt.

Bijwerkingen van de behandeling

Tijdens en na je behandeling kun je last hebben van bijwerkingen. Die kunnen je soms zieker maken dan je bent, of ervoor zorgen dat je (tijdelijk) vervelende klachten hebt. Lees meer over bijwerkingen van behandelingen tegen kanker.

Tip: maak een afspraak voor een gesprek met een AYA-verpleegkundige

Met vragen over bijvoorbeeld studie, zelfstandigheid, werk, seksualiteit en  vruchtbaarheid kun je terecht bij een AYA-verpleegkundige. Die is speciaal opgeleid om jonge mensen met kanker (AYA’s) te begeleiden. AYA is de afkorting van Adolescent and Young Adult (adolescent en jongvolwassene).

Als je bij de diagnose hoort dat je niet meer kunt genezen

Het kan zijn dat de kanker bij diagnose al is uitgezaaid naar andere organen. Dan is de kans dat je kunt genezen heel erg klein. Je kunt dit waarschijnlijk niet bevatten. Pas na een tijd dringt het tot je door.

Misschien heb je iets aan onze uitgebreide informatie over niet meer beter worden. We hebben onder andere informatie over:

  • omgaan met niet meer beter worden
  • praktische zaken die je kunt regelen
  • de zorg die je kunt krijgen als je niet meer kunt genezen: palliatieve zorg
  • lichamelijke en psychische klachten

Binnenkort hebben we ook specifieke informatie voor jonge mensen met kanker die niet meer kunnen genezen.

Misschien helpt het jou om je ervaringen te delen met lotgenoten. Zij kunnen je steunen, waardoor je je misschien minder eenzaam voelt. Lees hoe je lotgenoten kunt vinden.

Colofon

Met medewerking van:

Ankie Krol-Veraar

Ankie Krol-Veraar

MANP, verpleegkundig specialist gynaecologische oncologie, UMC Utrecht

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

Joria Damhuis

Joria Damhuis

Verpleegkundig consulent AYA hematologie-oncologie, Amsterdam UMC

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023