Informatie voor naasten van iemand met kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBen jij naaste van iemand met kanker in de leeftijd van 16 tot en met 39 jaar? Bijvoorbeeld ouder, broer of zus, partner of vriend(in)? Dan is dit dé plek waar je informatie, lotgenotencontact en hulp vindt.
Lees op deze pagina over:
Informatie en tips voor jou als naaste
Als je kind, broer of zus, partner of vriend(in) kanker heeft (gehad), heeft dat ook impact op jou. Misschien heb je iets aan onze informatie en tips over omgaan met gevoelens en emoties. Of aan onze tips over hulp en steun geven aan de ander.
Ga direct naar de informatie voor:
Goed om te weten: de informatie is vooral geschreven voor naasten van iemand met kanker die nog in behandeling is, of is genezen. Informatie, tips en adviezen over de laatste levensfase ontbreken op dit moment nog. We werken wel aan informatie voor nabestaanden en naasten van iemand met kanker tussen de 16 en 40 jaar die niet meer kan genezen.
Op zoek naar medische informatie?
Op kanker.nl vind je betrouwbare informatie, gecontroleerd door deskundigen.
Informatie over de ziekte van je naaste vind je via deze lijst met alle kankersoorten.
Wil je achtergrondinformatie over verschillende behandelingen? Bekijk op kanker.nl de uitgebreide informatie over behandelingen tegen kanker.
Informatie over bijwerkingen van medicijnen vind je op bijwerkingenbijkanker.nl.
Kijk voor informatie over behandelingen in onderzoeksverband op kanker.nl/trials.
Lotgenotencontact
Als naaste kan het fijn zijn om je verhaal te delen met andere naasten van iemand met kanker. Misschien vind je herkenning en steun bij elkaar en kun je elkaar tips geven.
Naasten vind je via:
- de gespreksgroep ‘Jong en kanker - naasten’
- de lotgenotenzoeker op kanker.nl
- Stichting Jongeren en kanker
- online bijeenkomsten voor naasten van het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk
- een patiëntenorganisatie
- een IPSO centrum voor leven met en na kanker
De gespreksgroep ‘Jong en kanker - naasten’
Speciaal voor naasten van mensen met kanker van 16 tot 40 jaar, is er op kanker.nl een gespreksgroep. Daar kun je jouw verhaal, vragen of zorgen delen met andere familieleden, partners of vrienden. Je kunt er ook ervaringen en tips van anderen lezen.
Praat of lees mee in de gespreksgroep 'Jong en kanker - Naasten'.
De lotgenotenzoeker op kanker.nl
Kanker.nl heeft een online community. Via onze lotgenotenzoeker kun je andere naasten vinden. Bijvoorbeeld een ouder, broer of zus van iemand met kanker. Je kunt met hen bellen, mailen of appen. Misschien kun je zelfs een keer afspreken.
Vind een naaste via de lotgenotenzoeker.
Stichting Jongeren en kanker
Stichting Jongeren en Kanker (SJK) is de patiëntenorganisatie voor jonge mensen met kanker. SJK organiseert bijeenkomsten en activiteiten voor jonge mensen met kanker, waarbij soms ook de naasten welkom zijn. Naar de website van SJK.
Online bijeenkomsten voor naasten van het AYA Zorgnetwerk
Het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk organiseert met enige regelmaat online bijeenkomsten waar naasten met elkaar in contact kunnen komen om ervaringen uit te wisselen. De bijeenkomsten worden geleid door medisch maatschappelijk werkers.
Een patiëntenorganisatie
Patiëntenorganisaties organiseren vaak informatiebijeenkomsten of contactdagen. Als naaste (ouder, partner, broer of zus) kun je daar ook heen. Zo kun je in contact komen met andere naasten. Meer informatie over patiëntenorganisaties bij kanker.
Een IPSO centrum voor leven met en na kanker
Zoek je iemand om je verhaal bij te doen? Bij een IPSO centrum voor leven met en na kanker kun je je verhaal kwijt. Daar werken vrijwilligers die vaak zelf kanker hebben gehad, of naaste zijn van iemand die kanker heeft gehad. Je kunt hier ook terecht voor verschillende activiteiten en daarbij naasten ontmoeten.
Een bezoek aan zo'n centrum is gratis. Je kunt er zonder verwijzing en zonder afspraak binnenlopen.
Hulp voor jou als naaste
Vaak gaat alle aandacht naar de persoon die kanker heeft. Maar als naaste kun je ook behoefte hebben aan hulp. Bijvoorbeeld bij omgaan met gevoelens en emoties. Of bij meer praktische zaken zoals mantelzorg, je gezin en geldzaken.
Lees meer over hulp voor jou als naaste van iemand met kanker.