Hulp voor jou, als naaste van iemand met kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als partner, ouder, familielid of vriend van iemand met kanker kun je ook hulp of steun gebruiken. Er zijn verschillende mensen die je kunnen helpen.

Deze pagina is gemaakt speciaal voor naasten van mensen met kanker onder de 40 jaar (AYA’s).


Heb je behoefte aan professionele hulp, dan kun je terecht bij:

Je kunt ook altijd (gratis) bellen, mailen of chatten met de kanker.nl Infolijn. Om je gevoelens en zorgen te delen, of voor advies.

Huisarts en praktijkondersteuner

Soms kan het allemaal te veel worden. Dan kun je last krijgen van angstklachten, depressieve klachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, relatieproblemen of problemen op je werk.

Blijf niet te lang met deze klachten rondlopen. Soms denk je misschien dat je klachten ‘niet erg genoeg’ zijn. Maar erover praten kan opluchten. En misschien is er wel iets aan te doen. 

Praat bijvoorbeeld eens met je huisarts. Die kan je gesprekken aanbieden met de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (poh-ggz). Of je doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener, zoals een psycholoog.

Goed om te weten: er zijn psychologen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van kankerpatiënten en hun naasten. Kijk voor de adressen in onze gids Hulp bij kanker.

Maatschappelijk werker

Een maatschappelijk werker kan je helpen bij het omgaan met gevoelens en emoties. Je kunt er ook terecht als je zorgen hebt over thuis, je werk en hoe het nu verder moet. De maatschappelijk werker helpt je dingen op een rij te zetten en met het regelen van praktische zaken.

Ook je kinderen kunnen bij een maatschappelijk werker terecht. Of bij een pedagogisch werker.

Vind een maatschappelijk werker bij jou in de buurt

Geestelijk verzorger

Kanker kan ervoor zorgen dat je anders tegen het leven aan gaat kijken. Je gaat misschien nadenken over wat er nu echt belangrijk is. En je kunt gaan nadenken over levensvragen. Heb je dit soort gedachten of vragen, dan kun je terecht bij een geestelijk verzorger. Die vind je via een centrum voor levensvragen.

Bij een geestelijk verzorger denken mensen meestal aan het geloof. Maar een geestelijk verzorger is er voor iedereen. Je kunt bij hem of haar terecht met geloofsvragen.

Psycholoog

Een psycholoog helpt je om psychische problemen concreet en praktisch aan te pakken. Ook als je lichamelijke klachten hebt die misschien door psychische problemen komen, kun je bij een psycholoog terecht.

Misschien heb je als partner moeite om je aan te passen aan de ziekte van je partner. Of aan de gevolgen van de ziekte. Een psycholoog kan je hierbij helpen.

Zoek je een psycholoog? Kies dan een psycholoog of psychotherapeut die aantoonbare ervaring heeft met mensen met kanker en hun naasten.

Vind psychologische hulp bij jou in de buurt.

Mantelzorgondersteuning

Als je zorgt voor iemand met kanker, ben je mantelzorger. Dat kan beste pittig zijn. Zeker als je de zorg moet combineren met een baan, de zorg voor andere familieleden, de opvoeding van kinderen, hobby’s of met andere bezigheden.

Mantelzorg voor een jongvolwassene kan extra uitdagend zijn. Misschien sta je als partner zelf aan het begin van je leven. en moet je ineens zorgen voor iemand van jouw leeftijd. Of moet je als ouder opeens weer zorgen voor je volwassen kind.

Ook voor mantelzorgers is hulp beschikbaar.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

Foto Milou Reuvers

Milou Reuvers

PhD Student, NKI

Linkedin

Foto Sander Muntz

Sander Muntz

Maatschappelijk werker bij LUMC en docent bij Hogeschool Leiden

Linkedin

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2024