Keuzes maken over je behandeling
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonSoms kun je kiezen tussen behandelingen, of tussen wel of (nog) niet behandelen. Ook kun je vaak kiezen in welk ziekenhuis je behandeld wilt worden. Hoe maak je keuzes? Waar kun je op letten? Lees de tips op deze pagina.
Lees op deze pagina over:
- 5 tips om beslissingen te nemen over je behandeling
- Als je twijfelt over een behandeling
- Informatie zoeken over je ziekte en behandeling
- Het beste ziekenhuis kiezen
- Praten met lotgenoten over keuzes rond je behandeling
5 tips om beslissingen te nemen over je behandeling
Beslissen is soms moeilijk. Hier lees je tips:
Tip 1: Laat je goed informeren
Laat je goed informeren door je arts of verpleegkundig specialist. Wat zijn je mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden? En wat betekent dit voor jouw leven en toekomst? In welk ziekenhuis kun je het best behandeld worden? Ga eventueel zelf op zoek naar informatie. Lees: informatie zoeken over je ziekte en behandeling.
Tip 2: Vertel wat jij belangrijk vindt
Denk na over wat jij belangrijk vindt in je leven. Bijvoorbeeld reizen, sporten, je werk, muziek maken. Vertel dat ook aan je arts. Dan kan de arts daar rekening mee houden in het behandelplan.
Tip 3: Vraag bedenktijd
Vraag of er ruimte is voor bedenktijd. En hoeveel. Vraag ook wat het uitmaakt voor je situatie als je iets langer wacht met de behandeling.
Tip 4: Vraag andere patiënten naar hun ervaringen
Vraag andere patiënten naar hun ervaringen. Die vind je bijvoorbeeld via onze community. Maar ook via Stichting Jongeren en Kanker of via de patiëntenorganisatie voor jouw soort kanker.
Tip 5: Vraag om een extra gesprek of een second opinion
Twijfel je? Of wil je meer zekerheid? Vraag om een extra gesprek met je behandelaar, met je huisarts of met een AYA- verpleegkundige. Je kunt ook altijd een second opinion (tweede mening) aanvragen.
Dilek (eierstokkanker): “Ik wilde zeker weten dat ik de beste behandeling zou krijgen. Daarom heb ik een second opinion aangevraagd bij een ander ziekenhuis. Daar stelden ze een behandelplan voor dat meer kans bood op overleving. Bovendien kon ik er sneller terecht voor chemotherapie. Toen was de keus snel gemaakt.”
Lees verder over keuzes maken rondom je behandeling.
Als je twijfelt over een behandeling
Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling.
Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts, verpleegkundig specialist of verpleegkundige. Samen kunnen jullie bespreken wat de gevolgen zijn van niet (verder) behandelen of stoppen met behandelen. En hoe het dan verder gaat.
Lees verder over als je twijfelt over een behandeling.
Informatie zoeken over je ziekte en behandeling
Van je arts, verpleegkundig specialist of verpleegkundige krijg je informatie over je ziekte en behandeling. Vaak krijg je ook folders mee of verwijzen ze naar websites.
Misschien ga je zelf ook nog op zoek naar informatie. Bedenk dan dat niet alle informatie op internet actueel en betrouwbaar is. En dat je soms dingen zult lezen die elkaar tegenspreken.
Zoek je betrouwbare informatie over je ziekte en behandeling? Op kanker.nl is alle informatie gecontroleerd door medisch specialisten of verpleegkundig specialisten.
Ga voor informatie over je ziekte en behandeling naar de lijst van alle kankersoorten op kanker.nl.
Het beste ziekenhuis kiezen
Soms is al snel duidelijk waar je terechtkunt voor je behandeling. Voor een aantal kankersoorten zijn daar afspraken over. Voor meer informatie kun je terecht bij:
- je specialist
- je huisarts
- je zorgverzekeraar
- de patiëntenorganisatie voor jouw soort kanker
- de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties
Tip: kun je kiezen tussen ziekenhuizen? Vraag de arts dan of hij/zij vaker jonge mensen met kanker behandelt. En of er in het ziekenhuis AYA-verpleegkundigen zijn of contacten met AYA-poli’s.
Heb je een soort kanker die weinig voorkomt? Dan is het extra belangrijk om je te laten behandelen in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in die vorm van kanker. Want hoe meer specialisatie en hoe meer ervaring een ziekenhuis heeft, hoe beter de resultaten zijn.
Het is lastig om er als patiënt achter te komen wat in jouw situatie het beste ziekenhuis is. Hoe kun je dan toch het beste ziekenhuis kiezen? Bekijk de tips voor het kiezen van een ziekenhuis.
Praten met lotgenoten over keuzes rondom je behandeling
Misschien helpt het jou om met lotgenoten te praten over keuzes rond je behandeling. Zij kunnen je misschien ook tips geven.
Er zijn verschillende manieren om online en offline leeftijdsgenoten met kanker te ontmoeten. Dat kan via kanker.nl of op andere manieren. Lees: hoe vind ik andere jonge mensen met kanker.