Je partner
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKanker zet je leven op z'n kop. Niet alleen je eigen leven. Ook het leven van je partner. Lees wat jullie kan helpen om je relatie goed te houden.
Deze pagina is gemaakt speciaal voor mensen met of na kanker onder de 40 jaar.
Lees op deze pagina over:
- Invloed van kanker op je relatie
- Tips om je relatie goed te houden
- Als praten moeilijk is
- Informatie, tips en lotgenotencontact voor je partner
- Als je (nog) geen relatie hebt
Invloed van kanker op je relatie
Kanker zet je leven op z'n kop. Niet alleen je eigen leven. Ook het leven van je partner.
Misschien is jullie relatie nog niet zo stabiel, of hebben jullie nog geen gezamenlijk toekomstbeeld. Dan kan kanker jullie relatie behoorlijk op de proef stellen. De relatie kan hechter worden, maar het kan ook zijn dat je elkaar juist kwijtraakt.
Zijn jij en je partner al lange tijd bij elkaar? Ook dan kan kanker veel impact hebben. Het kan gevolgen hebben voor jullie leven en toekomst. Samen zullen jullie een nieuw evenwicht moeten vinden.
Tips om je relatie goed te houden
Waarschijnlijk proberen jullie er het beste van te maken. Misschien helpen deze 3 tips je om je relatie goed te houden:
- Blijf je gevoelens en behoeften met elkaar delen. Vertel je partner wat je denkt en voelt, en vraag je partner om dat ook te doen. Zo kun je elkaar beter begrijpen en steunen.
- Maak duidelijk wat je van elkaar verwacht. Wees daarbij zo concreet mogelijk.
- Als het kan, doe dan ook leuke dingen samen. Ga bij jezelf na: wat kan nog wel? Wat geeft jullie plezier?
Praten over je gevoelens en behoeften: hoe doe je dat?
Praten over gevoelens en behoeften is niet altijd makkelijk. Hoe pak je het aan?
- Zoek een rustig moment. Vraag je partner: “Kunnen we even praten samen?”
- Neem dan beiden de tijd om gevoelens uit te spreken en naar elkaar te luisteren.
- Vertel je partner wat je denkt, wat je voelt, waar je bang voor bent, waar je behoefte aan hebt. Spreek vanuit jezelf. Daarmee stimuleer je de ander dat ook te doen. Zeg niet: “Je bent zo onbereikbaar.” Maar: “Ik vind het moeilijk om je te bereiken.”
- Benoem ook wat wél goed gaat en wat je aan elkaar waardeert.
- Het kan fijn zijn om na zo’n gesprek samen nog iets leuks te gaan doen.
Soms kan het helpen om dit soort gesprekken te plannen. Misschien zelfs op een vast moment per week. Zo voorkom je dat je de ander overvalt tijdens een ontspannen moment. En kun je dingen opsparen. Soms gaat de angel er dan een beetje uit.
Tips voor tijdens het gesprek
- Luister naar elkaar zonder te oordelen of direct te zoeken naar een oplossing. Verhelderende vragen stellen mag wel.
- Sta open voor elkaars gevoelens en problemen. Accepteer dat gevoelens én reacties op de situatie voor jullie beiden verschillend kunnen zijn.
- Respecteer elkaars wensen en behoeften. Heb er begrip voor dat jullie de dingen anders verwerken, ook al lijkt jouw manier haaks op die van je partner te staan.
- Als jullie behoefte in verwerken heel erg verschilt, bedenk dan welke persoon in je omgeving wél een goed maatje is om dingen samen te ‘doen’ of ‘praten’. Niet alles hoeft samen.
Als praten moeilijk is
- Vind je het moeilijk om bepaalde gedachten en gevoelens uit te spreken? Dan kun je ze proberen op te schrijven voor je partner.
- Vraag lotgenoten hoe zij het aanpakken. Zij kunnen je misschien de woorden geven die je zelf mist. Of ze kunnen je met eigen voorbeelden beter laten begrijpen wat er speelt.
- Is het moeilijk om met je partner te praten, durf dan om hulp te vragen. Bijvoorbeeld van de huisarts, een (AYA-)verpleegkundige in het ziekenhuis, de poh-ggz of een geestelijk verzorger. Of zoek hulp van een psycholoog voor mensen met kanker, bijvoorbeeld bij een psycho-oncologisch centrum. Je kunt bij zo’n centrum ook terecht voor relatietherapie.
- Sommige dingen kun en wil je liever niet bespreken met je partner. Dan kun je steun zoeken bij iemand anders. Bijvoorbeeld bij een goede vriend of vriendin, je huisarts, een maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of een psycholoog. Kijk voor adressen bij jou in de buurt in onze gids Vind hulp bij kanker.
Informatie, tips en lotgenotencontact voor je partner
Door kanker verandert alles wat eerst nog vanzelfsprekend was. Dat heeft ook invloed op het leven van je partner. De mensen om jullie heen realiseren zich dat niet altijd. Meestal gaat alle aandacht naar jou, maar je partner heeft het ook moeilijk.
Als je (nog) geen relatie hebt
Een nieuwe relatie beginnen of daten kan lastig zijn als je kanker hebt (gehad). Bij een eerste kennismaking wil je misschien niet direct over je ziekte beginnen. Maar je wilt er waarschijnlijk ook niet te lang mee wachten. Ook veranderingen in je uiterlijk of onvruchtbaarheid kunnen je onzeker maken.
Luister onze podcastaflevering met Else, over hoe het is om te daten als je kanker hebt (gehad).