Psychosociale zorg voor jonge mensen met kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door de kanker en alles wat erbij komt kijken, kun je het mentaal  behoorlijk zwaar hebben. Misschien heb je het ook moeilijk met bijvoorbeeld je vriendschappen, je relatie, je studie of je werk. Of met een veranderd uiterlijk. Je kunt hierbij professionele hulp krijgen.

Psychosociale zorg bij kanker

Professionele hulp bij dit soort klachten en problemen heet psychosociale zorg. Je kunt deze zorg krijgen wanneer je die nodig hebt. Tijdens de behandeling, daarna of als je niet meer beter kunt worden.

Ook als je weer beter bent, kun je deze zorg krijgen. Want je leven weer oppakken na kanker, kan soms lastig zijn. Misschien val je tijdelijk in een ‘zwart gat’ en voel je je onzeker of angstig. Of loop je later tegen dingen aan die je lastig vindt.

Belangrijk: check vooraf wel even bij je zorgverzekeraar na of je de zorg (deels) vergoed krijgt.

Lees op deze pagina verder over:

Welke hulp past bij jou?

Misschien vind je het fijn om met een therapeut te praten. Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij een maatschappelijk werker of psycholoog.

Heb je geen zin om te praten of vind je dat moeilijk? Er zijn ook andere behandelingen. Bijvoorbeeld beeldende therapie, muziektherapie of haptotherapie. Dan gaat het meer om doen en ervaren.

Tip: overleg met een AYA-verpleegkundige welke hulp het best bij jou past.

Psychosociale zorg in het ziekenhuis

De meeste ziekenhuizen hebben een afdeling voor psychosociale zorg. Daar kun je tijdens je behandeling terecht voor één of meer gesprekken. Bijvoorbeeld met een:

  • medisch maatschappelijk werker
  • geestelijk verzorger
  • psycholoog
  • psychotherapeut
  • psychiater

Een medisch maatschappelijk werker en een geestelijk verzorger zijn gemakkelijk toegankelijk. Als je in het ziekenhuis ligt, kun je ze meestal zelf benaderen voor een gesprek.

Voor een psycholoog, psychotherapeut of psychiater is bijna altijd een verwijzing nodig van een arts.

Goed om te weten: een geestelijk verzorger is er voor iedereen. Dus voor mensen die gelovig zijn én voor mensen zonder geloof of levensovertuiging.

Psychosociale zorg buiten het ziekenhuis

Ook buiten het ziekenhuis kun je hulp en begeleiding krijgen. Probeer iemand te vinden die gespecialiseerd is in het begeleiden van jonge mensen met kanker. In onze gids Vind hulp bij kanker vind je een overzicht van aanvullende zorg en hulp bij jou in de buurt, en online.

Je huisarts of behandelend arts kan je altijd goed doorverwijzen. Of met je meedenken als je zelf iemand hebt gevonden.

We noemen hier alvast twee plekken waar je hulp kunt krijgen als je kanker hebt (gehad):

IPSO centrum voor leven met en na kanker

Op verschillende plekken in Nederland vind je IPSO centra voor leven met en na kanker. In deze centra kun je terecht voor verschillende activiteiten, zoals mindfulness, yoga en creatieve therapie.

Je kunt er in een huiselijke sfeer lotgenoten ontmoeten en praten met vrijwilligers die zelf ook kanker hebben gehad.

In een IPSO centrum kun je zonder afspraak terecht. Een verwijzing van je (huis)arts of verpleegkundig specialist is niet nodig.

Vind hulp - video Linda Hakeboom bij IPSO

Psycho-oncologisch centrum

In een psycho-oncologisch centrum werken verschillende soorten hulpverleners samen. Bijvoorbeeld psychologen, psychotherapeuten, vaktherapeuten en maatschappelijk werkers. Ze zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met kanker. Je kunt er terecht voor individuele gesprekken, partnergesprekken of groepstherapie.

Voor een behandeling in een psycho-oncologisch centrum heb je een verwijzing van je (huis)arts of verpleegkundig specialist nodig.

Bekijk welke psycho-oncologische centra er zijn in Nederland.

Colofon

Met medewerking van:

Ankie Krol-Veraar

Ankie Krol-Veraar

MANP, verpleegkundig specialist gynaecologische oncologie, UMC Utrecht

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

Joria Damhuis

Joria Damhuis

Verpleegkundig consulent AYA hematologie-oncologie, Amsterdam UMC

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023