Werken in de palliatieve fase
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je niet meer kunt genezen, dan hoef je niet te stoppen met werken. Het mag meestal wel. Was je in loondienst, dan kun je een WIA-uitkering krijgen.
Wil je (deels) blijven werken? Dan zijn dit belangrijke tips:
- Ben je in loondienst? Overleg met de bedrijfsarts en je werkgever hoe je op een prettige manier aan het werk kunt blijven. Tip: vraag advies van een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO). Dit is een bedrijfsarts die gespecialiseerd is in werk en kanker.
- Meld je je nog niet ziek, maar wil je wel overleggen over je ziekte en je werk? Dan kun je een afspraak met de bedrijfsarts maken op het preventieve spreekuur.
- Informeer je collega’s over je situatie. Wat wil je en wat kan je? Geef ook aan wat zij kunnen doen om je te ondersteunen als je het zwaar hebt.
- Praat regelmatig met je leidinggevende, de bedrijfsarts en je (huis)arts over hoe het werken gaat. Lukt het nog? Vind je het nog leuk?
- Wordt werken na verloop van tijd lichamelijk of geestelijk toch te zwaar? Dan kun je je ziek melden. Opties zijn dan: minder uren werken, ander werk doen (als dit kan bij je werkgever) of helemaal stoppen. Je bedrijfsarts zal hier na een ziekmelding over mee denken.
- Praat ook met je partner, familie en vrienden over het wel of niet blijven werken. Zij kunnen je ook helpen bij het maken van een juiste inschatting.
- Houd regelmatig contact met collega's en je werkgever, ook als je tijdelijk stopt met werken.
- Sommige grote werkgevers hebben een beleid (procedure) voor als een werknemer ongeneeslijk ziek wordt. Vraag hier naar bij de afdeling HR/personeelszaken.
Als je helemaal niet meer kunt werken, kun je tot en met je 67e ziekteweek een IVA-uitkering aanvragen bij het UWV, dit is een vervroegde WIA-uitkering. De bedrijfsarts kan hierover adviseren en een verklaring schrijven waarmee je de aanvraag in kan dienen. Lees op uwv.nl meer over een WIA-uitkering aanvragen.